Μήδεια: Η τραγική ιστορία της μυθικής παιδοκτόνου

Ποια ήταν η Μήδεια, η μυθική ηρωίδα που ενέπνευσε στον Ευριπίδη της ομώνυμη τραγωδία και δανείζει το όνομά της σε φυσικές καταστροφές και φόνισσες.

Πλοκή αρχαιοελληνικής τραγωδίας που θυμίζει τη Μήδεια, έχει η υπόθεση των τριών νεκρών παιδιών της Πάτρας μετά και τη σύλληψη της Ρούλας Πισπιρίγκου, η οποία κατηγορείται ότι δηλητηρίασε με κεταμίνη την 9χρονη Τζωρτζίνα.

Από την καταστροφική κακοκαιρία που έπληξε σχεδόν ολόκληρη την Ελλάδα τον χειμώνα του ’21, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές, ως τις απανταχού του κόσμου παιδοκτόνους, το όνομα της Μήδειας είναι ταυτισμένο εδώ και αιώνες με εκδηλώσεις δολοφονικής μανίας.

Όμως ποια είναι η Μήδεια, ο βίος και η πολιτεία της τραγικής ηρωίδας που ενέπνευσε ποιητές και πυροδότησε τη λαϊκή φαντασία.

Η Μήδεια είναι μυθολογικό πρόσωπο. Προϋπήρξε της κλασικής εποχής και του Ευριπίδη, ο οποίος την ανέδειξε σε διαχρονικό σύμβολο της αιώνιας μάχης ανάμεσα στα δύο φύλα, ανάμεσα στην κυριαρχία των ενστίκτων και τον ορθολογισμό.
Η Μήδεια στη μυθολογία

Στην μυθολογία, η Μήδεια είναι κόρη του βασιλιά της Κολχίδας Αιήτη και της Ωκεανίδας Ιδυίας ή Εκάτης. Κατείχε την ύψιστη τέχνη της μαγείας, την οποία διδάχτηκε από την θεία της, Κίρκη, και ήταν σεβαστή από τον λαό της.

Η Μήδεια εκπροσωπούσε την παλιά τάξη πραγμάτων, τους αρχαίους θεούς, προ του Δωδεκάθεου, αυτούς που οι Έλληνες τιμούσαν στα Ελευσίνια Μυστήρια και αλλού.

Όταν ο Ιάσονας πάτησε πόδι στην Κολχίδα ως αρχηγός της Αργοναυτικής Εκστρατείας, η Μήδεια τον ερωτεύτηκε. Και, κόντρα στα καθήκοντά της, έθεσε στη διάθεσή του τις μαγικές δυνάμεις της, για να τον βοηθήσει να φέρει σε πέρας την αποστολή του. Να αρπάξει το Χρυσόμαλλο Δέρας.

Για χάρη του Ιάσονα, η Μήδεια φτάνει στο σημείο να σκοτώσει τον αδελφό της, Άψυρτο, να τεμαχίσει το σώμα του και να το σκορπίσει στη θάλασσα για να καθυστερήσει την καταδίωξη από τον πατέρα της, ο οποίος σταμάτησε για να περιμαζέψει τα μέλη του άψυχου γιου του.

Η Μήδεια ακολούθησε τον Ιάσονα φεύγοντας από την Κολχίδα και έγινε χρήσιμο υποχείριο για την επιτυχία των σχεδίων του.

Όμως η ευτυχία της Μήδειας δεν διήρκεσε για πολύ. Στην Κόρινθο όπου κατέφυγαν, ο Ιάσονας δεν είχε πλέον ανάγκη από τις υπηρεσίες της και μνηστεύτηκε την κόρη του βασιλιά της πόλης Κρέοντα, τη Γλαύκη.

Η απιστία του Ιάσονα ήταν η χαριστική βολή για την Μήδεια. Αφού πρώτα έκανε τα μάγια της στην Γλαύκη, η οποία πέθανε με φριχτούς πόνους, έστρεψε το βλέμμα της στον άπιστο Ιάσονα.

Η εκδίκησή της ήταν τρομερή. Αφού σκότωσε τα δύο τους παιδιά, Φέρητα και Μέρμερο, κατέφυγε στην Αθήνα, όπου απέκτησε έναν γιο, τον Μήδο, από την ένωσή της με τον Αιγέα.

Από τον Μήδο πήρε το όνομά της η Μηδία, η ασιατική χώρα που κατείχε μέρος των εδαφών του σημερινού Ιράκ και Ιράν.

Σχετικά